SportiefMama

 

 

 


Al 13 jaar geef ik les aan zwangeren en bevallen mama's. Hier heb ik diverse opleidingen voor gevolgd, waaronder ZwangerFit en het door Core Academy gecertificeerde en geregistreerde PowerMama® Programma. Na 4 jaar hiervan de licentienaam gebruikt te hebben, krijgt dit vanaf nu de naam SportiefMama. De inhoud en het doel blijven hetzelfder hetzelfde.

 

De lessen zijn uitgewerkt trainingsprogramma's voor vrouwen die zwanger zijn of terug komen na de bevalling. Tijdens de trainingen werken we aan een sterke core, het versterken van de grote spiergroepen en specifieke spiergroepen als de bekkenbodem. Dit alles door middel van functionele bewegingen. We hebben altijd een workout, vaak in circuitvorm, soms doet iedereen dezelfde oefeningen tegelijkertijd en sluiten we af met meer coreoefeningen en stretches. 

 

Na afloop va de SportiefMama lessen hebben dames een goede basis opgebouwd en zijn gewend aan het sporten met hun ‘nieuwe’ lijf. Ze weten waar ze op moeten letten tijdens het trainen. Ze hebben een goede ademhaling en bewegingspatroon, tijdens de training en in het dagelijks leven.

 

Sporten tijdens de zwangerschap en na de bevalling

 

Veel vrouwen willen gedurende de zwangerschap blijven sporten en na de bevalling zo snel mogelijk weer fit zijn. Een zwangerschap en bevalling vragen echter heel wat van je lichaam. Het is dan ook verstandig om voldoende rust te nemen en het sporten tijdens en na je zwangerschap verantwoord aan te pakken.

 

Hoe doe je dat? Binnen de SportiefMama lessen sporten vrouwen gericht tijdens de zwangerschap en/of na de bevalling. Een aantal functionele oefeningen zullen regelmatig herhaald worden, diverse oefeningen worden afgewisseld. Zo kun je jouw gehele zwangerschap lekker en verantwoord blijven sporten EN kun je na jouw bevalling weer goed en verantwoord het sporten oppakken. 

 

Waarom deelnemen?

 

Als je tijdens je zwangerschap of na je bevalling wilt sporten en niet weet waar je rekening mee moet houden, kunnen er blijvende lichamelijke klachten ontstaan. Gemiddeld één op de vier volwassen vrouwen heeft last van klachten aan de bekkenbodem zoals ongewild urineverlies tijdens inspanning en drie op de tien vrouwen houdt na de eerste zwangerschap een lichte diastase (wijking van de buikspieren). Bij meerdere zwangerschappen neemt de kans op een diastase toe. Een verzakking of prolaps is ook een nare klacht die kan ontstaan door verkeerd trainen. Om dit te voorkomen hebben je buikspieren en bekkenbodemspieren tijdens en na de zwangerschap extra aandacht nodig. Als je buikspieren na de bevalling nog niet hersteld zijn of je bekkenbodemspieren nog niet sterk genoeg zijn is het van belang daar éérst aan te werken. Tijdens de trainingen van de SportiefMama lessen wordt hier door middel van verschillende oefeningen

aandacht aan besteed.


Tevens zijn de lessen gewoonweg geschikt om (gelukkig) ook zonder klachten goed en verantwoord te blijven sporten tijdens jouw zwangerschap of om weer opbouwend sportief aan de slag te gaan. 

 

Het doel van de trainingen is om fit te blijven tijdens je zwangerschap en je na de bevalling klaar te stomen om (weer) deel te nemen aan reguliere trainingsprogramma’s. Daarnaast laat ik je kennismaken met functionele training:  oefeningen en bewegingen die je ook toe kunt passen in jouw dagelijkse bezigheden. Je hebt na afloop een goede basis opgebouwd op het gebied van kracht en uithoudingsvermogen en je weet waar je op moeten letten tijdens het sporten. Zo beheers je een goede ademhaling, co-contractie spierkorset en heb je een goed bewegingspatroon.

 

Wat houdt het in?

 

De lessen richten zich op het opbouwen van kracht en uithoudingsvermogen. We hebben het binnen de lessen ook over houding, diastase en bewegingspatronen. Ook bespreken we de zwangerschap en bevalling en de gevolgen die je daar van kunt ondervinden. We bekijken wat jouw sterke en zwakke kanten zijn en waar wij meer aandacht aan kunnen geven. 

 

Tijdens de trainingen werken we aan een sterke core, het versterken van grote spiergroepen en de bekkenbodemspieren. Dit alles door middel van functionele bewegingen. Ook maak je elke week kennis met diverse workouts, soms met gebruik van sportattributen, zoals dynabands, gewichtjes, kettlebells.

 

Ik ben een gecertificeerde trainster die gespecialiseerd is in sporten tijdens en na de zwangerschap. Al 13 jaar geef ik mijn sportieve zwangerschapslessen SportiefZwanger (deze waren qua naam aangepast naar PowerMama; Zwanger&Bevallen en nu naar SportiefMama; Zwanger&Bevallen. Tevens geef ik al 5 jaar Mama&Ukkie les of andere Ouder&Kind lessen. Oefeningen die ik al jaren in de lessen toepas, zullen ook in deze trainingen voorkomen en andersom. Ik heb een samenwerking met Maaike Wiezer, bekkenfysiotherapeute. 


 

Voor wie?

 

De SportiefMama lessen zijn voor vrouwen die zwanger zijn, recent zijn bevallen en voor vrouwen die gewoonweg het sporten na hun bevalling weer willen oppakken binnen een gerichte groep. Bij een vaginale bevalling zonder complicaties kun je in principe na 6 weken al beginnen met sporten. Bij een keizersnede is dit meestal 8 tot 10 weken. Vrouwen die al aan sporten (fitness, CrossFit, groepslessen, bootcamp) doen en/of al enige tijd sporten, maar klachten ervaren aan buik, rug, bekken of bekkenbodem, zijn ook welkom om mee te doen.

 

Wanneer?

 

Op dit moment zijn er SportiefMama lessen op maandag,- dinsdag,- en donderdagavond 19uur. Tevens zijn er de Mama&Ukkie lessen, welke ook toegankelijk zijn voor zwangere dames. Deze zijn op maandag 9.00uur en vrijdag 10.00uur. Vanaf de 2e week van januari komt er ook op de woensdag 20.00uur een Core&Pilates les op het lesrooster. Deze is ook toegankelijk voor de dames die SportiefMama lessen (willen) meedoen. Wanneer nodig geef ik opties, maar dat wordt binnen alle lessen gedaan.

 

Waar?

 

De trainingen worden gegeven in of bij de sportstudio, Hamersveldseweg 100 in Leusden. Als we buiten sporten, is dit op de buitenplaats achter de sportstudio, dus je kunt dan om het gebouw heenlopen, dan kom je daar uit. Ik informeer de dames als we buiten sporten. En de voordeur staat open, dus je kunt ook zo gewoon binnen komen.

 

Kosten

 

De SportiefMama lessen kun je volgen middels de Abonnementen. CoreRestore: Herstelprogramma Bevallen Mama


 

Sinds kort bied ik het NIEUWE programma aan voor de bevallen mama's; CoreRestore. Dit is een 4-weekse cursus die je kunt volgen vanaf zo'n 6 weken na jouw bevalling. Dit is een goed en belangrijk startprogramma, die ik geef met max 6 dames per groepje. We doen een diastasecheck, kijken of en hoe jij jouw core aanspant en ontspant, kun je je jouw core goed laten samenwerken (coreconnectie, dwarse buikspieren en bekkenbodemspieren goed kunnen aan- en ontspannen). We nemen ademhaling door vs goed aan- en ontspannen, wat belangrijk is binnen het sporten, maar ook binnen alle functionele dagelijkse bezigheden, zoals kindjes tillen, boodschappen tillen, speelgoed opruimen, was inruimen etc. Binnen deze 4 weken mag je wel gratis meedoen aan de andere PowerMama lessen of de Mama&Ukkie les, zodat je wel lekker een extra sportmoment hebt en deze lessen alvast kunt uitproberen voor als je na deze 4 weken door wilt sporten en verder wilt werken aan jouw herstel, kracht en conditie. Een fitte, sterke mama is een blije mama! 


Overigens kan dit programma ook gegeven worden als een 8-weekse cursus. Dan hebben we binnen elke les bovenstaande oefeningen, maar ook een workout. Dat kan de ene keer wat uitgebreider zijn dan de andere keer, wat ook afhankelijk is van het aantal deelneemsters en bijv vragen. 


Dit programma kost 75euro voor deze 4 weken, inclusief gratis deelname aan de andere SportiefMama lessen bijvoorbeeld.


Dit programma kost 145euro voor deze 8 weken, inclusief gratis deelname aan de andere SportiefMama lessen bijvoorbeeld.


Ik kan een factuur maken om in te dienen voor jouw zorgverzekering, om te kijken of deze (gedeeltelijk) vergoed wordt. 


Op dit moment is er ruimte voor de CoreRestore op de maandag 10.30uur. Bij voldoende animo start er een groepje. Een nieuwe reeks zou kunnen starten per 13 maart as.


Aanmelden

 

Aanmelden voor de SportiefMama lessen of de CoreRestore kan via het contactformulier, welke je op de startpagina vindt. Of mail gewoon naar oostenbrugge24@casema.nl

 

Voor vragen of meer informatie over de lessen kan je contact opnemen via hetzelfde contactformulier of via de contactgegevens.